SHASTRI 3RD YEAR **6**TH SEMESTER (CODE NO. GE6)

Credit – 1

ଆଧୁନିକ ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ରଷ୍ଟା

(ରାଧାନାଥଙ୍କ କାବ୍ୟ, ମଧୁସୂଦନ ରାଓଙ୍କ କବିତା, ଗଙ୍ଗାଧରଙ୍କ କାବ୍ୟ, ଫକୀର ମୋହନଙ୍କ ଉପନ୍ୟାସ ଓ ଗଳ୍ପ ।)

Credit – **2**

ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟରେ ସତ୍ୟବାଦୀ ଧାରା ।

ପଶ୍ଚିତ ଗୋପବନ୍ଧୁ, ନୀଳକଣ୍ଠ ଦାସ, ଗୋଦାବରୀଶ ମିଶ୍ର 🗆

Credit – **3**

ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟରେ ସବୁଜଧାରା ଓ ପ୍ରଗତିବାଦୀ ଧାରା ।

କାଳୀନ୍ଦି ଚରଣ ପାଣିଗ୍ରାହୀ, ଅନ୍ନଦା ଶଙ୍କର ରାୟ, ବୈକୁଶ୍ଠନାଥ ପଟ୍ଟନାୟକ, ସଚି ରାଉତରାୟ, ରାଧାମୋହନ ଗଡନାୟକ, ଅନନ୍ତ ପଟ୍ଟନାୟକ ।

Credit – **4**

ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଓଡିଆ କବିତା ଓ କାବ୍ୟକାରଗଣ

1. ବିନୋଦ ଚନ୍ଦ୍ର ନାୟକ, ଗୁରୁପ୍ରସାଦ ମହାନ୍ତି, ରବି ସିଂ, ରମାକାନ୍ତ ରଥ, ସୀତାକାନ୍ତ ମହାପାତ୍ର, ସୌଭାଗ୍ୟ କୁମାର ମିଶ୍ର, ପ୍ରତିଭା ଶତପଥୀ, ରାଜେନ୍ଦ୍ର କିଶୋର ପଣ୍ଡା ।

ସହାୟକ ଗ୍ରନ୍ଥସୂଚୀ

- 1. ଓଡିଆ ସାଂହିତ୍ୟର ଇତିହାସ (1803-1920) ନଟବର ସାମନ୍ତରାୟ, ବାଣୀଭବନ, ଭୁବନେଶ୍ୱର ।
- 2. ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟରେ ରାଧାନାଥ ଓ ସତ୍ୟବାଦୀ ଯୁଗ ପ୍ରଫେସର ବୈଷ୍ଣବ ଚରଣ ସାମଲ, ଫ୍ରେଣ୍ଡସ୍ ପବ୍ଲିଶର୍ସ, କଟକ ।
- 3. ସବୁଜରୁ ସାଂପ୍ରତିକ ଡଃ. ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ଶତପଥୀ, ଗ୍ରଛମନ୍ଦିର, କଟକ ।
- 4. ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟର ପ୍ରଗତିବାଦୀଧାରା ଡଃ. ବିଜୟ କୁମାର ଶତପଥୀ, ଓଡିଶା ବୁକ୍ ଷ୍ଟୋର, କଟକ ।
- 5. ଆଧୁନିକ ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟ ଡଃ ଜାନକୀ ବଲ୍ଲଭ ମହାନ୍ତି (ଭରଦ୍ୱାଜ), ଗ୍ରନ୍ଥମନ୍ଦିର, କଟକ ।

ପରିଣାମ

ଏହି ପାଠ୍ୟ ଖସଡାଟି ଶାସ୍ତ୍ରୀ ତୃତୀୟବର୍ଷ (ଙ semester) ଶ୍ରେଣୀ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଅଛି । ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ସଦ୍ୟତମ ଓଡିଆ ଭାଷାସାହିତ୍ୟ ସମ୍ଭକ୍ଷୀୟ ଜ୍ଞାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଚଳନ୍ତି ସମୟର ଉପଯୋଗିତାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଓଡିଆ ସାହିତ୍ୟର ସ୍ରଷ୍ଟା ଓ ତାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି ସଂପର୍କରେ ଜାଣିପାରିବେ । ସୁନ୍ଦର ଓ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ବଂଚିବା ପାଇଁ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ସେ ସଂବନ୍ଧୀୟ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିପାରିବେ ।

16 hrs

16 hrs

16 hrs

16 hrs